Venus is de tweede planeet gezien vanaf de zon. Op onze schaal is Venus 14 mm en staat langs de kruising Heirweg Bartolesstraat, op 124,4 meter van onze zon.

Venus is vernoemd naar de Romeinse god Venus Godin van de liefde, beschermster van tuinen en wijngaarden. Venus is de planeet die vanaf de aarde regelmatig goed zichtbaar is. Zeker als de planeet in een lijn staat met de aarde. Dan staat Venus slechts 42 miljoen kilometer bij ons vandaan. Ook Venus is een planeet met een vaste oppervlakte. Wel is het op Venus een stuk warmer dan op onze aarde. De atmosfeer op Venus bestaat voor het grootste deel (97%) uit koolzuur. Op een hoogte van 70 km blijkt een dichte mist van zwavel te hangen.

Diameter: 12.104 km
Afstand tot de zon: 108 miljoen km
Temperatuur: 456 graden celsius
Rotatietijd: 243 dagen
Omloop om de zon: 225 dagen
Aantal manen: geen