Jullie lopen het Pronkjewailpad Groningen. Tijdens het lopen van de Westroute kom je door Visvliet (dit is de blauwe route, zie bovenstaande plattegrond). In en rondom Visvliet staat objecten van de Eise Eisinga Droomtocht. Eise Eisinga, de bouwer van het wereldberoemde planetarium in Franeker heeft namelijk een aantal jaren in Visvliet gewoond. Hij was de bron van inspiratie voor de Droomtocht. Hierbij treffen jullie een opsomming aan van de objecten die je tegenkomt tijdens het wandelen.

Voordat je Visvliet binnen komt, loop je over het fietspad van afslag Pieterzijl naar Visvliet aan de zuidkant van het fietspad. In de berm vind je een schaalmodel van Saturnus (F6). Saturnus is een onderdeel van de Planeetwijzer. De Planeetwijzer bestaat uit de Zon en de zes Planeten die bekend waren in de tijd van Eise Eisinga. Op de Pronkjewailroute (de blauwe route) kom je vier van de zes planeten tegen.

Zodra je over de brug bent (in de leuning van deze brug zit het Visvlieter wapen) zie je het Wiskundig Raadsel (D). Hierbij is de vraag “Zoek het Vierkant”.

Vervolgens kan je de planeet Mars (F4) bewonderen op het einde van het plein tegenover groepsaccommodatie Het Koetshuis.

Dan zie je aan de rechterkant ons Informatiebord (H). Hier staan al onze objecten op, ook andere bezienswaardigheden kan je hierop vinden.

Je kunt nu links het Kerkenpad op lopen, dan kom je langs de Zons- en Maansverduistering en een uitbeelding van de Halvemaan (C). Dit is de oranje route. Je loopt vervolgens weer terug naar de Heirweg om een stempel te halen bij het Heirhuys. Ook ligt hier een flyer klaar van de Droomtocht.

Vervolgens loop je naar de kruising van de Heirweg, de Bartolesstraat en de Eise Eisingastraat. Hier treft je de planeet Venus (F2) aan, zie groene route. Mocht je onze planeet Aarde (F3) willen bewonderen, dan loop je 200 meter door op de Heirweg. Dit is de paarse route. Aan de rechterkant tref je de Aarde aan. Je loopt terug naar de kruising en vervolgt de blauwe route door de Eise Eisingastraat en de Oude Dijk. Dan ga je de Omloop op en ziet daar de Mozaiekbank (A).

Je vervolgt de blauwe route over Haringhuizen naar de Zonnewijzer (B). Mocht de zon schijnen, dan kan je op het maandnummer gaan staan en geeft je schaduw vervolgens de tijd aan. Let wel: dit is de Visvlieter tijd. Ook kom je langs de Zon (F), onze grootste planeet met een doorsnede van 1,6 meter. De zon en de planeten zijn op schaal gemaakt. Ook alle andere planeten die je nog tegenkomt of al tegengekomen bent zijn op dezelfde schaal. Ook zijn de planeten op schaal rondom de Zon geplaatst.

Vervolgens tref je aan de rechterkant (tegenover het dorpshuis Het Bartoleshûs) de planeet Mercurius (F1) aan. Als je je route vervolgt richting het zuiden over de Bartolesstraat kom je uit bij de Stationsweg. Hier loop je langs de werkplaats van De Wit IJzerwerken, waar veel van onze objecten zijn vervaardigd. Je loopt dan richting Lutjegast en dan kom je de Sterrenbeelden op Vaas (E) tegen. Dit zijn de twaalf sterrenbeelden met de bijbehorende planeten. Deze planeten kunnen ’s avonds worden verlicht, we hopen dit juni 2022 gerealiseerd te hebben.

Wat je nu nog mist is de planeet Jupiter (F5). Jupiter staat richting de Molen op de Oude Dijk ongeveer 800 meter buiten de bebouwde kom. Leuk voor het volgende bezoek aan Visvliet!

Wil je meer informatie over de betreffende objecten dan kan je er op klikken of op onderstaande linken klikken.

Wij wensen jullie een fijne tocht toe en hopen jullie nog eens te zien in Visvliet.

Wiskundig raadsel

Informatiebord

Saturnus, Mars, Mercurius, Venus, Aarde, Jupiter en de Zon.

Zons, Maansverduistering en Halvemaan

Zonnewijzer

Social Sofa

Sterrenbeelden op Vaas.