Zon geplaatst!!
Voordat het zover was moesten er eerst nog wat voorbereidingen worden gedaan. Het uitgraven van de plaatst voor het fundament. Het Fundament plaatsen en het natuurlijk het beton voor de fundatie.

Afgelopen zaterdag 20 maart was het zover, de Zon kon worden geplaatst, de laatste planeet van het zonnestelsel op schaal.
Het kon geen groot spektakel worden, toch heeft de stichting Eise Eisinga er wat bijzonders van gemaakt. De zon zou om tien uur arriveren. De jongens van de Wit IJzerwerken waren om tien uur op plaats van bestemming mét de zon!

Voordat dat zover was, waren er nog wat andere zaken die geregeld moesten worden. Wiebe Kleinsma kwam om half tien om een radio verslag te maken.

Natuurlijk moest dat bij de Zon. Deze stond klaar op een aanhanger, om zo vervoerd te worden naar de plaats van bestemming. Hier het interview door Wiebe Kleinsma. (38.30 min tot 44.30 min).

We lazen een hele mooie quote op Facebook van Visvliet Nieuws en Wetenswaardigheden: Typisch Visvliet
In afwijking van alle andere dagen, jaren en eeuwen, beweegt de zon vandaag ten opzichte van de andere planeten. Dit alleen in Visvliet natuurlijk!Vandaag was het de laatste planeet van het zonnestelsel op schaal welke nog moest worden geplaatst.

Daarna moesten ze aan de bak, er was al van alles klaargezet, zij het coronaproof. Er was niet echt een feestje voorbereid, maar een actie voor een aantal genodigden. Aangevuld met geïnteresseerde dorpgenoten. Voor de openingsact waren de jongens van de Wit IJzerwerken, de makers van het kunstwerk dat zij in opdracht van de stichting Eise Eisinga voor de Droomtocht hebben gemaakt, uitgenodigd en dorpswethouder Hielke Westra van gemeente Westerkwartier. Ronald en Frank de Wit van “de Wit IJzerwerken” kwamen om even voor tien aanrijden met de zon. Daarachter de heftruck die de zon van de aanhanger moest takelen.

Met uiterste precisie en rust werd de zon van de aanhanger getakeld en op zijn plaats gezet. Een spannend moment, wat ook goed te merken was bij het publiek. In uiterste stilte werd de zon van de aanhanger getakeld en op zijn fundament gezet. Dit onder groot applaus van de aanwezigen. De eerst bevestigingsbout is gemonteerd door onze dorpswethouder Hielke Westra.

Waarbij Hielke zelf melde dat hij twee linker handen had, toch hadden wij het vermoeden dat dit hem beter afging dan verwacht, die linker handen vielen wel mee. Na deze handeling was het woord aan Hielke om zijn positiviteit uit te spreken naar de stichting Eise Eisinga voor hun gedane maar zeker nog komende werkzaamheden. Hierna mochten de heren de Wit de overige bouten monteren. Tijdens deze handeling bracht Gert Sennema zijn ode aan de zon in Visvliet ten gehore.

Nu heeft Gert al meerdere nummers gezongen over de zon en planeten, toch was dit lied wel heel specifiek over deze zon, zo als ook te horen was bij Expeditie Noord. Ja je leest het goed, ook Expeditie was aanwezig, zij het net na de onthulling. Toch was de stichting blij met hun aanwezigheid. Hoe meer bekendheid hoe liever. Voor de liefhebbers die het nog even terug willen zien, klik hier op de link.

Tijdens de opening had de stichting uiteraard voor een versnapering gezorgd. Dit in de vorm van koffie en gebak. Ondanks dat er in deze tijden niet uitgepakt kan worden voor festiviteiten, mag de stichting niet klagen.

Een grootse opening zal later volgen. Voorlopig kunnen we eerst genieten van een planeten stelsel op schaal. Want naast de zon zijn ook de andere planeten op schaal door het dorp heen geplaatst. Zo staan er naast de Zon, Mercurius (aan de Bartolesstraat, tegenover de ingang van het Bartoleshûs), Venus (op de hoek Heirweg / Bartolesstraat), Aarde ( langs de Heirweg tegenover Heirweg 52), Mars (langs de Balkstreek, tegenover de weg van het parkeerplaats), Jupiter (langs de Oude Dijk tegenover Oude Dijk 3) en als laatste Saturnus (langs het fietspad richting Grijpskerk, provincialeweg N355).

Dit alles op schaal. De planeten lijken misschien wat klein, maar we wilden juist laten hoe ons zonnestelsel in elkaar zit, dat is zeker gelukt. Mocht je geïnteresseerd zijn dan is het zeker de moeite waard om eens langs de planeten op schaal, maar zeker ook langs de andere objecten van de Droomtocht te wandelen.

Van de hele actie is ook een film gemaakt, deze moet nog worden bewerkt, we hopen hem dan op youtube te plaatsen. We laten het jullie weten.


Alle mensen die hebben meegwerkt, ook langs deze weg nogmaals bedankt.

Tot gauw!

Foto’s: Willem de Jong,
Sieta de Wit, Jaap Dijkstra.